Librem 15 owned for 2 days randomly dies with electrical popping sound


#1

Hey, so I purchased a Librem 15 laptop and got it yesterday. During 4-6 hours of use since then it has spontaneously died twice.

The screen just suddenly goes dark. Both times it has happened it has been unplugged (using battery, but with plenty of charge, the most recent occurrence happened at ~40%) and the event is accompanied by what I would describe as a quiet electrical pop coming from the corner with the power button (I could not tell for sure here tho). The interesting part is that after the crash, it does not start-up or respond when I press the power button… until I plug it back in, then it starts up normally. This leads me to believe it is a hardware and not a software issue.

I have replaced PureOS with Ubuntu.

Any ideas about what is happening?
Is there any way I could diagnose and fix this myself?
Is there any log information anywhere that would be useful for me to report?
Is this a problem with the Librem line or just my specific unit?

Thanks


#2

This seems like a battery problem (because it does not happen with AC plugged in, right?). Try disconnecting your battery (you need to open the back cover by removing the screws) and leave it disconnected overnight. Then connect and see if this will happen again.


#3

I am having the random crashing problem when my Librem 15 v3 is not plugged in, but I have not observed a popping sound. I have owned the laptop for 10 months without experiencing this. This is a new problem which began today and has happened twice so far, also at around 40% charge.

Can you explain the battery disconnect test? Are you just trying to confirm that it’s a battery problem? Or is there some significance to leaving it disconnected overnight?


Update 4 days later: My battery will not hold a charge above 65%. Please advise


#4

FYI, I received this response from Purism support:

You can try disconnecting the battery from the MB and leave it like this over night, this has shown to help “reset” the battery. You can also try the reset button to see if it will help.

Guide to disconnect the battery: https://wiki.puri.sm/hw/L13/v3#disconnect-the-battery-connector

Apparently the reset button reboots the computer: Reset Button - what does it do?


1 day later:

Success! Disconnecting the battery overnight did the trick. Plugged it in this morning and was able to charge the battery to 100%. Will edit this post if I experience any more problems.


#5

I do not leave the laptop plugged in when the battery reaches 100% because I have noticed a screen flicker (as discussed in another thread). I recently started running an external monitor via HDMI. The external monitor does not flicker, but the laptop monitor still flickers with a full charge, so I tend to unplug it, let it run awhile and then plug it back in again when I notice the battery is getting low.

Unfortunately, today the laptop suddenly died again while running the external monitor. The battery indicated 12% charge as soon as I rebooted.